Tomater

Hvornår er det tid til at begynde at så mine tomatfrø?

 

Ønsker du at forkultivere dine egne tomtatplanter, skal du så på de rette tidspunkt i forhold til udplantning. Hvornår du sår, kommer yderlige an på om du sår drivhustomater eller frilandstomater.

Drivhustomater sår du indenfor først i marts og planter ud i drivhuset fra først midt i maj.

Frilandstomater plantes først ud på friland et lunt sted fra midt i maj til først i juni, når faren for nattefrost er helt ovre. Da de under ingen omstændigheder tåler frost, sås de derfor senere, fra midt i marts til først i april.

 

Orkidé

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår det er tid til at omplante min orkidé?

 

 

Dine orkidéer bør plantes om hvert 2. til 3. år i en speciel orkidéjord, da denne har mere luft i sig end almindeligt blomsterjord – Substral Orkidéjord. I forhold gødning er det nødvendigt at du bruger en speciel orkidégødning – Substral Orkidénæring, som modsat alm. Blomstergødning indeholder næring specifikt til orkidéerne.

Dine orkidéer bør gødes ca. hver 14. dag fra marts til oktober måned. Det bedste råd, vi kan give dig, er at sætte din orkidé i en balje spand et par timer, og når du så efterfølgende tager den op, lade vandet rende af. Det bedste vand at anvende er regnvand, det det ikke indeholder så meget kalk. 

Rhododendron

Hvornår og hvordan skal jeg gøde min rhododendron? 

 

Det er vigtigt at du til dine rhododendron altid bruger specialgødning, da rhododendron buske ikke tåler normalt kraftig gødning. Ønsker du at lave et rhododendron bed, skal du være opmærksom på at det er de færreste rhododendron, som bryder sig om den almindelige jord i vores haver. For at give dem de bedste betingelser, skal du anlægge et surbundsbed, hvor du bruger fugtig ugødet grov sphagnum til netop surbundsbede. Blander du den almindelige lerholdige havejord eller kompost i bedet, kan du ødelægge gromediet for rhododendronen.

Start gødningen i april og følg derefter anvisningerne på gødningspakken. Vi anbefaler Substral Osmocote Rhododendron, som vil skabe en sur reaktion, og derfor kunne hjælpe med at opretholde surbundsbedet.

 

Tip: I stedet for at smide juletræet ud, kan du med fordel klippe grenene af i mindre stykker, og lægge dem under dine rhododendroner og bruge det som en anden form for gødning.

Figentræ

Jeg har det mest fantastiske Figentræ i haven, men synes dog at
 det er blevet for stort og bredt. Jeg kunne godt tænke mig at skære det lidt
 til, hvornår gør man det og hvordan? Der er masser af figner på og det har 
der været hele sommeren.

 

Figentræet kan beskæres i april - nogenlunde den tid hvor man beskærer
 roser. Du kan sådan set forme det som du vil, men pas på ikke at klippe de
 små frugter af, der måske allerede er dannet og som modner til næste år.
Kanna

Min flotte kanna har givet frø i år. Kan frøene sås og blive til flotte kannaer, og i så fald hvornår og hvordan?

 

Ja, kannaer kan frøformeres. Gem de modne frø indtil februar-marts måned. Inden såning lægges de tykskallede frø i lunt vand i 24 timer. Frøene sås i lige dele sand og jord, eller en færdigblandet såjord. Spiringen sker i løbet af 3-8 uger og spiretemperatur skal være på 22-24 °. Frøplanter bliver sjældent så kraftige som hvis man deler knoldene......

Oliventræ

Jeg har anskaffet et oliventræ. Hvordan passer og gøder jeg det og kan det stå ude i vinter?

 

Da oliventræet er et stedsegrønt træ, kan du bruge Substral til Stedsegrønne Planter. Pakke med 1 kg. Der gødes fra april til og med september. Jeg drysser gødningen ovenpå pottejorden 2 gange i sæsonen og gødningen opløses med vandingsvandet lidt efter lidt.

Nej - træet kan IKKE stå ude hele vinteren! Oliventræer tåler ned til minus 8°, men det er vigtigt at det får lidt frost så vent med at tage det ind til den første nattefrost har vist sig. Dette er vigtigt for det kommende års blomstring. Træet blomstrer med klaselignende gullighvide blomster om foråret. Sæt det ud igen så snart vejret er til det - så det kan blive bestøvet og sætte frugter. Om vinteren skal det helst stå lidt køligt og så lyst som muligt og vandingen nedtrappes, men det må ikke tørre helt ud.

Dipladenia

Jeg fik sidste år en Dipladenia til mors dag. Den blomstrede i et par måneder og blev derefter sat ud på overdækket terrasse. I vinter stod
den i stuen, og her i foråret 2006 blev den igen sat ud. Mit problem er at den ikke har blomstret i år. Hvad mon jeg skal gøre for at få blomster i den
igen? Er den meget gødningskrævende? Den er ikke så kraftig i de nye skud.

 

Dipladenia kaldes Bægerranke på dansk. Jeg kan jo ikke vide hvorfor den ikke har blomstret, men jeg kan fortælle hvordan den skal passes: Bægerranke skal stå så lyst som muligt, men uden direkte sol om sommeren. Ideal-temperatur om sommeren er 21° - vinter ikke under 15°. Forår og sommer vandes hyppigt og der skal tilføres en svag gødningsopløsning ved hver vanding. Om vinteren vandes der først når bladene begynder at hænge. Den ynder/kræver høj luftfugtighed. Brusebad med kalkfrit vand. Den skal omplantes hvert forår og efter omplantning anbringes den skyggefuldt et par dage. Desuden beskæres den efter blomstringen. Sideskuddene skæres af lige over et bladpar, ca 5 cm fra hovedranken. Men alt i alt er det ikke verdens nemmeste stueplante.

Elefantgræs

Jeg har i min have mange flotte elefantgræs stående i grupper, og skal nu til at klippe dem ned, men jeg har opdaget at de er gået i blomst, betyder det så at de går ud ligesom bambus?

 

Nej, din elefantgræs går ikke ud ligesom bambus, så glæd dig bare over blomsterne.

Amaryllis

Min flotte amaryllis er afblomstret og "hænger" nu kun med sine lange blade. Skal jeg klippe den ned og vente på den skyder igen eller...?

 

Når din Amaryllis er afblomstret skal den passes med vand og gødning - man kan med stor fordel sætte den ud i haven, når frosten er væk - det er i denne periode den samler kræfter til den næste blomstring. Du må ikke klippe de grønne blade af, de skal visne ned før du fjerner dem og sætter løget mørkt og køligt.

 

Altså:
1. Blomstring
2. Samle kræfter
3. Reducer vandingen
4. Planten visner ned
5. Planten "hviler"
6. Når der igen viser sig en Blomsterstilk, skal den frem i lyset og det hele starter forfra.

Hortensia

Jeg har flere Hortensia, men syntes ikke de blomstrer så flittigt og rigt som jeg kunne tænke mig og som jeg ser i andre haver med hortensiaplanter. Jeg tror det skyldes manglende gødning. Hvilken gødning skal jeg sprede og hvornår?

 

Du kan bruge Substral Rhododendron gødning. Den fås i pakke á 1 kg og der er udførlig anvisning på pakken om hvor meget og hvornår. Produktet fås i Silvan, Bauhaus og Bilka, men også mange Supermarkeder har den. Der skal dog først gødes i marts/april og så igen i juni/juli.

Gødning i fritidshaven

Jeg har en lille fritidshave som jeg kun er i om sommeren, det er en staudehave og jeg ikke ved hvor gammel den er. Jeg har ikke ændret noget i den for jeg har ikke spor forstand på have, men jeg renser for ukrudt og nyder det. Nu er mit problem, at jeg ikke ved hvordan jeg skal gøde, og med hvad, og hvor meget, kunne I give mig et råd?

 

Du kan bruge Substral Universal Havegødning. Det er en nitratfri, langtidsvirkende havegødning i perleform med kontroleret frigivelse af næringsstofferne. Den skåner miljø og grundvand og er klorfattig. Kan anvendes til græs, prydplanter, buske, blomster, grønsager og frugt. Så her har du altså en gødning der kan bruges til det hele. Den fås i 5 kg pose og der er udførlig doseringsanvisning på posen.

Alpeviol

Hvordan skal en alpeviol passes?

 

Alpeviolen bryder sig ikke om at ha' det for varmt, gerne lidt køligere end vores almindelige stuetemperatur her om vinteren. Vand den i underskålen og hold den jævnt fugtig. Sæt den lyst uden direkte sol. Nip de visne blomster af, så nye knopper udvikler sig.

Til forsiden