Til både sol og skygge

Nogle rhododendron-sorter klarer sig bedst i fuld sol og andre kræver halv- til helskygge. Så husk lige at tjekke, hvor den sort, du vil plante ud i haven, trives bedst.

 

Plant en rhododendron

Kan hullet graves, kan der plantes. Rhododendron kan med andre ord plantes hele året rundt, så længe jorden ikke er bundfrossen. Plantehullet skal ca. være 10 cm dybere og ca. 20 cm bredere til hver side end rodklumpen. Da Rhododendron er en surbundsplante, plantes den i ugødet grov spagnum med en pH-værdi på 4-5,5. Sørg for, at spagnummen er gennemfugtig inden plantning og vand igen efter plantning. Afslut med at gøde med SUBSTRAL Osmocote til Rhododendron.

Ikke for tæt

En rhododendron er smukkest på egen hånd. Så plant dem ikke for tæt, selvom det er fristende.

 

Nem flytning

Rhododendrons rodnet vokser mere i bredden end i dybden. Derfor er planten også ret nem at flytte, når haven skal ha’ en total make-over.

 

Medgørlig gødning

Det er ret nemt at gøde rhododendron. Bare brug SUBSTRAL Osmocote til Rhododendron. Den skal kun anvendes én gang årligt, har seks måneders langtidsvirkning, og den avancerede formel er miljøvenlig, klorfattig og gøder altid korrekt.

Surbundsbed - bid for bid

Skal du anlægge et surbundsbed, kan det groft sagt gøres på to forskellige måder. Du kan vælge et sænket bed eller et hævet bed, hvor kanterne på bedet er bygget op med sten, bjælker eller lign. Begge kræver under alle omstændigheder lidt arbejde. Men bare rolig, der er masser af hjælp at finde rundt omkring på nettet. Vi har googlet en surbundsbed-guide det for dig.

 

Hele året

Der findes et hav af rhododendron, der blomstrer forskelligt, så hvis du planlægger lidt, så har du blomstrende rhododendron i haven hele sommeren. Og der findes også stedsegrønne af slagsen, så hvis du planlægger nøje, kan du få et bed med liv i hele året rundt.

Visne blomster

Afbræk de visne blomsterstande ved basen, når planterne er færdige med deres blomstring. Så får rhododendronen mere kraft til nyvækst, frem for at bruge kræfter på en frøsætning.

Beskæring?

Ja, rhododendron kan sagtens beskæres. De dygtige folk på Hvidbjerg Planteskole har lavet en glimrende guide.

Ikke for meget vand, ikke for lidt

En rhododendron må ikke tørre ud, men omvendt må der heller ikke stå vand ved rødderne. Sørg for at jorden er fugtig men veldrænet og hold øje med din rhododendron. Hvis bladene ruller sig sammen og hænger, så er planten ved at udtørre, og det må helst ikke ske, særligt ikke i tilvækstperioden. Vand helst med regnvand om muligt.

Krukkede Rhododendron

Mange små rhododendron trives glimrende i potter og krukker, men husk at de, pga. det flade rodnet, har de mere brug plads i bredden end i dybden. Jorden skal være en surbundsjord, som du kan købe eller lave selv. Folkene på Havenyt.dk har lavet en glimrende guide til surbundsjord.

 

Sørg også for store drænhuller i bunden, og for at jorden altid er fugtig. Og gød med langtidsvirkende SUBSTRAL Osmocote til Rhododendron i begyndelsen af april.

Gode råd er ikke dyre

… de er faktisk ganske gratis. Der er masser af information og hjælp at finde på internettet. Vi har Googlet rhododendron for dig.

Til forsiden