Nemme roser

Det er ikke så svært at dyrke roser. Du skal blot følge nogle helt enkle råd. Og som man siger, øvelse gør mester. Det hjælper også, hvis du vælger rosensorter, der trives i det danske klima.

 

Ud i lyset

Generelt elsker roser fuld sol, men mange sorter klarer sig også fint på en plads med halvskygge. Spørg på planteskolen, hvis du er i tvivl.

Rosende jord

Almindelig god havejord er glimrende til at plante roser i og lerjord er også fint. Men sandjord duer ikke og undgå for alt i verden at plante dine roser i spagnum.

Hul igennem til vækst

Grav et hul, der er dybt nok til at podestedet (det fortykkede sted lige over roden) kommer 7-10 cm under jordoverfladen, og sørg for at løsne bunden lidt med en greb. Placér rosen i hullet, bred rødderne lidt ud og pak jorden godt sammen om rødderne. Slut af med at vande grundigt igennem og lad gerne rosen få lidt skygge de første dage.

Rosenvand ofte

Vær flittig med vandkanden – især i den første sæson. Det er vigtigt, at jorden er helt gennemvædet i dybden til omkring 30 cm ned. Ellers søger rødderne op mod overfladen, og det gør rosen mere sårbar.

Genial gødning

Gød kun én gang om året med SUBSTRAL Osmocote Rosengødning. Helst tidligt på året. Den avancerede formel virker i 6 måneder og gi´r dine roser alt, hvad de har brug for. Men husk på, at hvis du planter roser om efteråret, så skal du først gøde året efter.

Besværlig beskæring

Beskæring af roser er lidt af en kunst, man skal vide, hvad man foretager sig. Det kommer nemlig an på, om det er bedroser, buskroser, klatre- og slyngroser eller opstammede roser, man har med at gøre. Men bare rolig, igen har de dygtige folk bag havenyt.dk lavet en glimrende guide.

Lån inspiration

Lån eventuelt Politikens bog om nemme roser. Her er der masser af inspiration og hjælp at hente. Og nettet er selvfølgelig altid en uudtømmelig kilde til information og inspiration.

Rosensamling

Saml alle dine roser i ét bed. Det er meget nemmere, fordi du kan gøde og vande hele baduljen på én gang.

Til forsiden